... een andere klus!

Vanmorgen konden de studenten beginnen met een heel andere klus dan ze in gedachten hadden! Gisteren vloog tijdens tijdens een windvlaag de tent tientallen meters de lucht door om net voor de schapenwei te landen, midden op het schrikdraad. Fijn als je palen eraf moet halen! Vandaag werd het dak provisorisch maar effectief aan de bouwkeet bevestigd, smart guys! Je moet ook alles een keer mee maken als je archeoloog wilt worden!

Publieksopgraving succes!

Op 25 mei 2019 organiseerden derde-jaars archeologiestudenten voor het eerst een publieksopgraving tijdens de inmiddels jaarlijkse bodemonderzoekweken door hun eerste-jaars medestudenten. Zo'n 20 enthousiastelingen meldden zich. Eerst kregen ze (na de koffie natuurlijk) uitleg over de diverse bodemonderzoeken te Yesse vanaf 2010, vervolgens een uitgebreide toelichting op het huidige onderzoek en de invulling van de dag en toen allemaal oranje hesjes aan. Safety first! Een groep begon met het zeven van de stort, de aarde die uit de sleuven komt en op de kant gegooid wordt. Altijd weer spannend wat dat oplevert! Nog een sleutel misschien, of nog andere religieuze vondsten? Om te ervaren hoe sp

Middeleeuwse (en oudere) puzzels

Vandaag als altijd weer even de ronde gemaakt langs alle archeologische werkputten in ons weiland, de plek waar eens de kloosterclausuur zich bevond. Steeds meer prikbriefjes met letters en cijfers verschijnen op de diverse profielwanden, steeds meer verkleuringen die afgetekend worden en een nieuwe code krijgen. Kloostercultuur, maar ook (veel) oudere, en ook latere lagen, brandplekken, niets komt niet voorbij. Respect voor al die studenten die zich enkele weken achter de oren krabbelen om deze middeleeuwse sudoku klasse 5 op te lossen. En dan nog vele malen ingewikkelder!

Opgravingen te Yesse 2019

Voor het derde jaar op rij wordt op het moment veldonderzoek gedaan te Yesse! Ook dit jaar mogen de eerste-jaars studenten zich buigen over de puzzels die de bodem hier oplevert. En dat doen ze met verve! al meteen op de eerste dag, 13 mei, werd een prachtige sleutel gevonden, waardoor de verwachtingen hoog gespannen waren. Wilt u de dagelijkse gebeurtenissen volgen, dan kan dat op Facebook, zoek naaropgravingyesse en u leest interessante verhalen. Komende zaterdag, 25 mei is er een publieksdag archeologie, waarbij belangstellenden zelf mogen graven, maar ook allerlei vondsten determineren en archeologen-werktuigen kunnen proberen. Hiervoor aanmelden verplicht, dit kan via facebook form

Dag Harener Geschiedenis /Open Monumentendag

8-9-2018 werd in Haren de Open Monumentendag gecombineerd met de 2e Dag van de Harener Geschiedenis. In Essen, een van de drie locaties waar de activiteiten georganiseerd werden, hield Eppo van Koldam een inleiding over 'Verdwenen waterwegen in Haren', gevolgd door een struuntocht door de landerijen in de Vork. Het was een prachtige middag, mensen die alles meemaakten werden liefst 4 uur lang op allerlei manieren geïnformeerd, ook op plekken waar je normaal niet mag komen.

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Pinterest
 • Tumblr Social Icon
 • Instagram
Uitgelichte berichten
Recente berichten
Zoeken op tags
ARCHIEF
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon