top of page
Logo 3jpg.jpg
Klooster Yesse_edited.jpg
logoVriendenMartinikerk_edited.png

Processie, lezingen en cantate 28-30 april 2022

Van Yesse naar Sint Jan,

middeleeuwse mirakelen

in kerk en klooster

In het jaar 1220 bezochten de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach het vrouwenklooster Yesse onder de rook van Groningen en de Groningse Martinikerk. Achthonderd jaar later zou aan dat bezoek een driedaags evenement in Groningen worden gewijd. Covid19 gooide roet in het eten en deed dat voor de tweede keer. Het evenement heeft nu plaatsgevonden op 28, 29 en 30 april 2022.

 

Op het programma stonden onder meer een ‘processie van Yesse naar de Martinikerk’, lezingen, een film, exposities en de uitvoering van de Caesarius-cantate. Dat gebeurde op initiatief van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk, het Centrum voor Religie en Erfgoed  (RUG) en het Groninger Instituut voor Archeologie (RUG). De meeste activiteiten vonden plaats in de Martinikerk.

​

Virtuele voorproefjes

Afgelopen jaar waren er al enkele onderdelen van dit evenement virtueel te zien. Dat betrof digitale presentaties van Yesser bodemschatten en 'Het rijke verleden van Yesse'. Ze zijn op deze site geplaatst. De werkelijke exposities in de Martinikerk, de Groninger Archieven en de Universiteitsbibliotheek vonden plaats in april, mei en juni 2022.

​

Caesarius komt tot leven

Op vrijdag 29 april 2022 stonden Caesarius en diens bezoek aan de Martinikerk centraal. Op die dag sprak Bart Flikkema over ‘De Arm van Johannes de Doper’ die in de middeleeuwen in de Martinikerk werd vereerd. Bovendien werd de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting vertoond. Dr. Stijn Arnoldussen (GIA)  opende de expositie 'Van Yesse naar Sint Jan'.

​

Processie vanaf Yesse

Op zaterdag 30 april 2022 vertrok vanaf Yesse een processie naar de Martinikerk waarin ook ‘Caesarius en zijn abt Henricus’ meeliepen. De wandeling is sinds vorig jaar ook virtueel te lopen. Studenten van de Hanzehogeschool maakten filmpjes, die via Spacetime Layers beschikbaar zijn.

​

Lezingen en cantate

Op zaterdag 30 april verzorgden dr. Jasmin M. Hlatky (Westfälischen Wilhelms-Universität, Münster) en dr. Anneke B. Mulder-Bakker (oud-hoofdocent middeleeuwse geschiedenis RUG) lezingen: ‘Waarom zou ik dat nu moeten lezen, de Dialogus Miraculorum?’ resp. 'Geleerde vrouwen in klooster en stad'.

Een projectkoor bracht de door Chris Fictoor gecomponeerde Caesarius-cantate ten gehore.

​

Feesten en vasten

Op donderdagavond 28 april 2022 vond in Brouwerij Martinus in Groningen nog een thema-avond voor studenten en andere belangstellenden plaats: 'Feesten en vasten in de middeleeuwen en vandaag'. Tijdens en na de maaltijd werd er verteld over dit thema. Dit onderdeel was geïnitieerd door de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) in Groningen.

Informatie thema-avond

Koptekst 2

rugr_logonl_rood_rgb.gif
Logo SKLO.gif
bottom of page