top of page

Laat Harense natuur en cultuur u inspireren tot schrijven

6/7/2016

Laat Harense natuur en cultuur u inspireren tot schrijven

De Gemeente Haren en de Culturele Raad Haren (CRH) dagen Hareners uit om zich te laten inspireren door de Harense natuur en cultuur. Het idee is om bijzondere plekjes en bezienswaardigheden in Haren te voorzien van treffende teksten in proza of poëzie die door Hareners zijn geschreven. Van die plekjes zullen professionele foto’s gemaakt worden. Samen met de Gemeente wil de CRH een gids uitbrengen met een route langs die bijzondere locaties, waarin die teksten bij de foto’s zijn opgenomen.
De Culturele Raad Haren roept de inwoners op een creatieve verbeelding in woorden te schrijven bij een van de plaatsen of gebouwen die kenmerkend voor Haren zijn. De beste inzendingen, uitgekozen door een deskundige jury o.l.v. de Harense wethouder van cultuur, mevrouw Paula Lambeck, krijgen een plaats in de gids.

BIJZONDERE LOCATIES
De bijzondere locaties staan nog niet vast. De jury laat zich mede leiden door wat Hareners inzenden. Gedacht wordt onder meer aan cultuurhistorisch monumenten als de Harener Dorpskerk of de Bartholomeuskerk in Noordlaren. Haren kent verschillende monumentale buitenhuizen. Ook parken als het Boeremapark, het Hendrik de Vriesplantsoen of het Quintusbos kunnen inspireren. In Noordlaren staat het enige hunebed in de provincie Groningen. In Essen stond het klooster Yesse. De Drentsche Aa meandert door Haren. Maar ook het sluisje aan de Hoornsedijk, of de verschillende beeldhouwwerken in de gemeenten, waaronder het ‘watervalbeeld’ bij het station of het beeld ‘balancerend figuur’ aan de Laarmanhof. En zo zijn er nog talrijke andere, inspirerende plekken en bezienswaardigheden te vinden.

AANMELDEN VOOR DEELNAME
Wilt u zich door Haren laten inspireren en een kans maken om uw inzending in deze bijzondere gids opgenomen te krijgen? Meldt u dan voor 29 maart aanstaande aan via het e-mailadres verbeeldingvanharen@cultureleraadharen.nl. U krijgt dan een deelnameformulier met alle nadere informatie toegestuurd.

Nagekomen berichtje

6/18/2016

Nagekomen berichtje:
Gelukkig bleek Hans Punte een paar foto's gemaakt te hebben van de toch zo vermeldens- en beeldwaardige overhandiging van de symbolische afbetaling van 400 jaar schuld van Yesse aan Kropswolde in de vorm van 8 harde euro's...
En Janny Vos maakte van grote hoogte een prachtige overzichtsfoto van de volle kerk, dank aan jullie beiden! Voor de toelichting zie de tekst hieronder!htsfoto van de volle kerk, dank aan jullie beiden! Voor de toelichting zie de tekst hieronder!bezoekers vasthoudt...

En weer is Yesse actief!

5/28/2023

En weer is Yesse actief!
Een dag nadat het seizoen in het Bezoekerscentrum begint hebben we een optreden op locatie in Garrelsweer. we beginnen met geschiedenis van Yesse en daarna zal broeder Caesarius, ingeleid door de zusters Anna en Maria vertellen over de wonderen in Yesse. We schrijven 1222...

Verhalen over Yesse

Het klooster Yesse (later ook Essen genoemd), een cisterciënzer-vrouwenklooster dat bestond van 1215 tot 1594, was gelegen op de plaats van het huidige buurtschap Essen, in het uiterste noorden van de gemeente Haren. Het dankt zijn naam aan de vader van Koning David (Yesse, Jesse, Isaï). Over dit klooster en zijn vele wonderverhalen wordt verteld op zondagmiddag 10 april 2016 vanaf 15.00 uur in het Oude Kerkje van Garrelsweer.

Toegang gratis.

Voorjaar

1/3/2023

Het wordt weer voorjaar, de ooievaars zijn weer terug, ook in Essen en het het Bezoekerscentrum opent de deuren voor nieuwe verhalen!
Op 9 april vieren we ons 800 jarig kloosterbestaan én het 10-jarig bestaan van het Bezoekerscentrum met een speciale lezing door Bart Flikkema. Hij verzamelde hiervoor oude en nieuwe verhalen in een bundeltje 'Klooster Yesse, Capita Selecta uit een ver en minder ver verleden' en zal deze presenteren bij het eerste Open Huis van dit seizoen.
Lezing van 14 - 15 uur, aansluitend open huis met voor de liefhebbers een kleine rondleiding over het kloosterterrein.
Graag aanmelden via info@kloosteryesse.nl of 06 53 64 87 55

Tja

1/1/2020

Sies Woltjer, 'dei van Biebel', heeft nu Emo's Labyrinth van Ynskje Penning in het Gronings vertaald. Ik heb er al wat van gelezen: prachtige stoere taal voor onze inmiddels wijd en zijd beroemde abt Emo uit Wittewierum. Een aanrader!
Op de foto, van Hein Bekenkamp, krijgt Ynskje Penning het eerste exemplaar overhandigd door Sies Woltjer.

Please reload

bottom of page