top of page
logo 5.jpg

Lezingen tijdens ‘Van Yesse naar Sint Jan’

Over bier en religie, geleerde vrouwen, de Arm van Johannes en Caesarius

 

'Ik zou wel een groot meer van ale willen hebben: Bier en religie in de Middeleeuwen en daarna'. Dat is onderwerp dat dr. Andrew J.M. Irving (assistant professor of Religion and Heritage, RUG) donderdagavond 28 april aansnijdt tijdens de start van het driedaagse evenement ‘Van Yesse naar Sint Jan’. Samen met prof. dr. Renger F. Witkamp (hoogleraar Voeding en Farmacologie, Universiteit Wageningen) die zal spreken over 'Van loutering tot hype – waarom houdt vasten ons al duizenden jaren bezig?' spreekt Irving in de Brouwerij Martinus aan de Kostersgang 32-34 in Groningen.

Donderdag 28 april, 18.00-21.00 uur.

Op vrijdag 29 april vertelt Bart Flikkema, auteur van het boek over de Arm van Johannes de Doper, de geschiedenis van deze bijzondere reliek die tijdens de Reductie van Groningen (1594) spoorloos verdween. Het boek zal die 29ste april aan CdK René Paas worden aangeboden.

Vrijdag 29 april, 14.15-18.00 uur.

Op zaterdag 30 april volgen nog meer lezingen in de Martinikerk.

Zo spreekt dr. Anneke B. Mulder-Bakker (oud-hoofddocent middeleeuwse geschiedenis RUG) over 'Geleerde vrouwen in klooster en stad'. Zij stelt vast dat niet alleen mannen als Agricola en Wessel Gansfort, maar ook ettelijke vrouwen deel uitmaakten van het intellectuele klimaat in de 15de eeuw.

Haar collega uit Münster, dr. Jasmin M. Hlatky (Westfälischen Wilhelms-Universität, Münster) duikt diep in de geschiedenis van Caesarius van Heisterbach, de monnik die in de 13de eeuw de ‘Dialogus Miraculorum' schreef.

Zaterdag 30 april, 13.50-18.00 uur (kerk open vanaf 12.30 uur).

bottom of page