top of page
logo 5.jpg

Lezingen tijdens ‘Van Yesse naar Sint Jan’

Over bier en religie, geleerde vrouwen, de Arm van Johannes en Caesarius

 

'Ik zou wel een groot meer van ale willen hebben: Bier en religie in de Middeleeuwen en daarna'. Dat was het onderwerp dat dr. Andrew J.M. Irving (assistant professor of Religion and Heritage, RUG) donderdagavond 28 april aansneed tijdens de start van het driedaagse evenement ‘Van Yesse naar Sint Jan’. Samen met prof. dr. Renger F. Witkamp (hoogleraar Voeding en Farmacologie, Universiteit Wageningen) die sprak over 'Van loutering tot hype – waarom houdt vasten ons al duizenden jaren bezig?', hield Irving zijn inleiding in de Brouwerij Martinus aan de Kostersgang 32-34 in Groningen.

Op vrijdag 29 april vertelde Bart Flikkema, auteur van het boek over de Arm van Johannes de Doper, de geschiedenis van deze bijzondere reliek die tijdens de Reductie van Groningen (1594) spoorloos verdween. Het boek werd die 29ste april aan CdK René Paas aangeboden.

Op zaterdag 30 april volgden nog meer lezingen in de Martinikerk.

Zo sprak dr. Anneke B. Mulder-Bakker (oud-hoofddocent middeleeuwse geschiedenis RUG) over 'Geleerde vrouwen in klooster en stad'. Zij stelde vast dat niet alleen mannen als Agricola en Wessel Gansfort, maar ook ettelijke vrouwen deel uitmaakten van het intellectuele klimaat in de 15de eeuw.

Voor haar lezing: Klik op de pdf links.

Haar collega uit Münster, dr. Jasmin M. Hlatky (Westfälischen Wilhelms-Universität, Münster) dook diep in de geschiedenis van Caesarius van Heisterbach, de monnik die in de 13de eeuw de ‘Dialogus Miraculorum' schreef.

Voor haar lezing: Klik op de pdf rechts.

bottom of page