bronzen beker

Dit bronzen bekertje, gedateerd rond 1400, is in 1973 gevonden op het kloosterterrein en werd in 2006 ter beschikking gesteld aan het Bezoekerscentrum. De figuren op de beker zijn niet goed te definiëren, waarvoor het diende is tot nu toe evenmin vastgesteld.

Deze kapitelen, die hier op hun kop staan, zijn gevonden in de buurt van het kloosterterrein en worden toegeschreven aan klooster Yesse. Er zijn in totaal vijf aangetroffen. Ze zijn in het bezit van het Groninger Museum.

Randschrift: SIGILLV(m) D(omi)NA HILLEGV(n)DSE ABBATISSA IN YESSEg staan

Prachtig voorbeeld van een oorkonde uit 1548, waarin belanghebbenden verklaren toestemming te hebben gegeven aan vrouwe Wibbe Boerbancks van Zwolle en het Convent van Yesse om een kleine sloot aan te leggen.

Conventszegel van Yesse. Het randschrift luidt: SiGILLVM CONVENTVS S(an)C(t)IMONI [ALIVM] IN YESSE

sleutel

Abdis Hille Coenders had haar eigen zegel. Hier een oorkonde betreffende de verkoop van een opstal (1558), waaraan haar abdiszegel is gehangen.

scherven stenen

Houten schindel300

balk

kapotte vaas

potscherf

Houten schindel

rechthoekige steeen

Een zeer bijzondere houten dakpan, waarvan er in Nederland slechts drie zijn gevonden

bijlpunt.

decoratiesteen

Een versierde vloersteen

vormsteen

Yessse gezegeld


Oorkonden, een bron aan informatie
In De Groninger Archieven wordt nog altijd een flink aantal zogenoemde ‘oorkonden’ bewaard (men doet kond van …). Inmiddels zijn deze te vinden op www.cartago.nl, met een korte toelichting voor hen die minder bedreven zijn in het lezen van Latijn, Middelnederlands of de handschriften zelf. Deze oorkonden bieden een schat aan informatie!

 
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon