top of page
omslag catalogus 01.jpg
17 - Thesinge02 17r decoratie.jpg
05 sgrafitto.jpg
20 - 1277_SintServaes_Pelgrimsinsignes_15380_HJCB_edited.png
13 aduard02.jpeg
10 pijlgewicht2_edited.jpg

Expositie in Martinikerk rond de schatten van Yesse

 

In de Martinikerk, Martinikerkhof 3 in Groningen zullen vanaf 29 april t/m 30 juni de ‘Schatten van Yesse’ worden geëxposeerd. Archeoloog dr. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) opent deze tentoonstelling ‘Van Yesse naar Sint Jan’ op vrijdagmiddag 29 april. Veel van de archeologische vondsten zijn de afgelopen jaren op het terrein van het voormalige cisterciënzer vrouwenklooster Yesse in Haren gevonden. Het GIA verricht daar jaarlijks onderzoek met archeologiestudenten. De tentoonstelling in de kooromgang van de Martinikerk bevat ook eerdere vondsten van Yesse, afkomstig uit het Noordelijk Archeologisch Depot, uit de collectie van de gemeente Groningen en het Groninger Museum.

OPENINGSTIJDEN MARTINIKERK: 29 april – 30 juni 2022, di. t/m za. 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. 4, 7, 13, 20, 25-28 mei en 3, 9-11, 17, 18 en 25 juni en alle zon- en maandagen)

In de Groninger Universiteitsbibliotheek en in de Groninger Archieven zijn parallelle exposities ingericht. Van de exposities is een catalogus gemaakt.

 

‘Mooiste topstukken’

Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april is in de Martinikerk het absolute topstuk van Yesse te zien: een 13de-eeuwse gouden ring. Op vrijdag 29 april en donderdag 30 juni (de eerste en de laatste dag van de tentoonstelling is een van de meest bijzondere middeleeuwse handschriften van de Groningse Universiteitsbibliotheek te bewonderen: Een getijdenboek uit het benedictijner klooster Thesinge.

 

Dagelijks leven in het klooster

In de Martinikerk wordt het dagelijks leven in klooster Yesse aan de hand van talrijke voorwerpen toegelicht. Aan de orde komen onder meer de verschillende bewoners en bezoekers van het klooster, de ‘handelscontacten’ buiten het klooster, de turfwinningsactiviteiten in Kropswolde, de kloosterbouw, de rol van de keldermeester, een kijkje in de keuken van Yesse en natuurlijk de rol die Caesarius en zijn abt Henricus speelden in de geschiedenis van Yesse. In een speciaal voor dit doel ingerichte biechtstoel is de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting te bekijken. In de aanloop naar deze expositie is een virtuele preview samengesteld: preview via Prezi

 

Universiteitsbibliotheek

In de parallelle expositie op de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek (Broerstraat 4, Groningen) wordt een schat aan middeleeuwse handschriften en kaarten rond Yesse getoond. Daarnaast is er aandacht voor het cisterciënzer Sint-Bernardusklooster in Aduard, de Martinikerk in Groningen, kloostergebouwen, kloosterlingen en hun dagelijkse bezigheden, heiligen en wonderen, bedevaarten en pelgrimages.

OPENINGSTIJDEN UB, 15 april t/m 15 mei 2022, ma. t/m vr., 08.30 - 00.00 uur. za. en zo., 08.30 - 22.00 uur

Bovendien is een digitale expositie te bewonderen: handschriften en kaarten UB Bijzondere Collecties.

 

Groninger Archieven

Bij de Groninger Archieven (Cascadeplein 4, Groningen) worden in een wisselexpositie in de hal talrijke kaarten en akten getoond, die alle een relatie met klooster Yesse, met Groninger kloosters en met de Martinikerk hebben.

OPENINSGTIJDEN GRONINGER ARCHIEVEN, 29 april t/m 11 juni, di. t/m vr., 09.00 - 17.00 uur (m.u.v. 5, 6, 26 en 27 mei)

De Groninger Archieven stellen bezoekers op verzoek hoogwaardige digitale bestanden van tentoongestelde kaarten of akten ter beschikking.

 

In de hal van het gemeentelijk kantoor aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen is ook nog een vitrine vol archeologische vondsten van Yesse ingericht

OPENINGSTIJDEN, 29 april t/m 30 juni 2022, ma. t/m vr., 9.00 - 17.00 uur

 

 

 

Op de tentoonstelling in de Martinikerk zullen onder meer te zien zijn:

  • archeologische vondsten Klooster Yesse

  • objecten uit bezoekerscentrum Klooster Yesse

  • objecten uit Noordelijk Archeologisch Depot Nuis

  • handschrift UB Bijzondere Collecties

  • pelgrimsinsignes Collectie gemeente Groningen

  • objecten uit Groninger Museum

  • film 'Caesarius'

06 boekslot2.jpg
05 sgrafitto_te_nemen_overzichtsfoto.jpg
15 keulen 02 INC 46 01r.jpg
11 kam2.jpg
21 - 2100_0232_01.tif
bottom of page