top of page

2021 Kloosterwandelingen nieuwe stijl!

In 2016 verhaalden we van een wandeling over corpusland van Yesse, toen De Vork nog geheel uit weiland bestond. Zie hieronder, 2016. Inmiddels is er ter plekke veel veranderd, dus werd ook de kloosterwandeling aangepast. Het opstelterrein van de Spoorwegen is al enkele jaren in gebruik, maar wel met toevoeging van een 'Archeologisch' wandelpark aan de Esser zijde. Het daartoe verplichte archeologisch vooronderzoek in het Vorkgebied leverde verrasende resultaten op, reden omhet hele terrein diepgravend te onderzoeken. Maar liefst 357 sleuven van 10 x 4meter werden over het hele terrein aangelegd. Dit leidde tot een totaal andere visie op dit gebied, waarvan gedacht werd dat het alleen maar nat onland was geweest waar geen mens wilde wonen. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Zeker 5000 jaar is ook hier geleefd, net als op de hele Hondsrug. De Hunze, ooit een machtige rivier zal het leven niet altijd gemakkelijker gemaakt hebben, maar leverde wel (drink)water, daarmee vervoer, en niet onbelangrijk ook vis. Asresten

genoeg die op vuurtjes wezen. Maar ook op een zestal plaatsen hoge concentraties vuursteen in scherp begrensde veldjes. Ze worden zelden in onverstoorde vorm gevonden en bieden daarmee prachtig onderzoeksmateriaal naar specifieke activiteiten van bewoners (ongeveer) 5000 jaar geleden, dus ten tijde van de Hunebedbouwers!

In de Romeinse tijd werden in het nog steeds natte gebied (toch) huizen / boerderijen gebouwd, minstesn drie zijn teruggevonden evenals minstens acht spiekers (graanschuren). In periodes dat dat het zeewaterpeil steeg en veel Friezen hun wierden verlieten en het letterlijk hogerop zochten, bleven de Groningers (voor zover je daar al van kon spreken) op hun pplek en groeven gewoon een sloot.... Logica of niet, het is gebeurd!

Op de Open Monumentendag 2021 werd met twee 'coronagroepen' gewandeld door Essen met kloosterverhalen van toen en nu (opgravingen) en naar / klein stukje in De Vork, ook met verhalen van toen en nu. Een prachtige dag, het mooie weer maakte het helemaal top!

Op de foto een bij het onderzoek gevonden Spieker in De Vork nagebouwd.

Missa Introitus.MP3Artist Name
00:00 / 00:59
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
ARCHIEF
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page