SKLO in Brouwerij Martinus:
'Feesten en vasten in de
middeleeuwen en vandaag'
In het kader van Van Yesse naar Sint Jan organiseert de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) in Groningen een thema-avond op donderdag 28 april 2022.
Het thema zal zijn: ‘Feesten en vasten in de middeleeuwen en vandaag.’ Tijdens en na de maaltijd wordt er verteld over dit thema. Het evenement vindt plaats bij Brouwerij Martinus, Kostersgang 32-34, 9711 CX Groningen
Het programma is als volgt:
18.00 rondleiding door Brouwerij Martinus met twee proefglaasjes bier.
18.45 eenvoudige maaltijd met een korte lezing van Dr. Andrew Irving: 'Ik zou wel een groot meer van ale willen hebben': Bier en religie in de Middeleeuwen en daarna.
Hoe veranderde de houding tegenover bier met de komst en verspreiding van het christendom in de vroege Middeleeuwen? En hoe was de bierproductie verbonden met kloosters aan de ene kant, en boerenhuizen en plattelandsparochies aan de andere kant? In deze korte informele lezing verkent Dr. Andrew Irving (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, RUG) de religieuze dimensies van de productie en consumptie van bier en ale in de Middeleeuwen.
19.30 lezing door Prof. Renger Witkamp: Van loutering tot hype – waarom houdt vasten ons al duizenden jaren bezig?
Vasten is van alle tijden. Terwijl het aannemelijk is dat het voor de vroege jager-verzamelaars onderdeel was van hun bestaan, is het vrijwillig vasten om spirituele- en /of gezondheidsredenen ook al duizenden jaren oud. En hoewel het nooit is weggeweest, krijgt vasten de laatste jaren opnieuw veel aandacht, wederom in verschillende kringen en met uiteenlopende achtergronden. Vreemd genoeg lijkt het soms wel of die achtergronden naar elkaar toe kruipen want voor sommige mensen is die voeding zelf bijna tot religie geworden. Dit compleet met heilige boeken, profeten /goeroes, heilige boeken en aflaten voor een rijk en gezond leven. In deze lezing gaan we eerst kijken naar de biologie van voeden en vasten en de vraag of dit wel of niet gezond is. Maar er zal zeker ruimte zijn voor discussie over de vraag waarom voeding toch ook zo’n geestelijke lading heeft. Renger Witkamp is hoogleraar Voeding en Farmacologie aan Wageningen University.
​
Bijschrift: Een kloosterling "cellerarius" (verantwoordelijk voor het onderhoud van de kelder) controleert de inhoud van een vat.
(Londen, British Library, Sloane MS 2435, f. 44v (eind 13de eeuw);